STUDIO-345

Bureau

Webprogrammeur

Mijn carrière als webprogrammeur begint feitelijk in 1990 met een automatiseringsopleiding. Internet, zoals we het nu kennen, bestaat nog niet. Wel is er computer ondersteund onderwijs en multi-media.

Na mijn studie abonneert mijn werkgever me op Compuserve zodat ik kan mailen met collega’s. Via een sluiproute kan ik echter ook het World Wide Web betreden en daar gaat een wereld voor me open. Ik stort me volledig op de principes van HyperText, HTML en JavaScript.

Maar de baas ziet helemaal niks in internet dus begin ik maar voor mezelf. Musis Sacrum in Arnhem is de eerste klant die een website laat ontwerpen. Van het een komt het ander en op een gegeven moment ontvang ik een kleine delegatie van de afdeling informatiesystemen van TNO-TPD. Na een demonstratie krijg ik de opdracht om een interface te ontwerpen voor het zoeksysteem TwentyOne.

Daarna werk ik direct of indirect aan projecten voor diverse organisaties waaronder Milieu Educatie Centrum Nijmegen, Habitat Platform, VNG, Polderdistrict Groot Maas en Waal, CV Tuning, Provincie Gelderland, NCDO, BveRaad (nu Mbo Raad), Stichting RIONED en vele anderen.

Grafisch ontwerper

In 2002 start ik met de avondopleiding grafisch ontwerpen aan de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem.

Tijdens de opleiding verdiep ik me in tactiliteit en heb ik daarover contact met beroemde ontwerpers als Wim Crouwel, Eric van Blokland en Grarad Unger. Uit persoonlijke interesse onderzoek ik de mogelijk­he­den om am­bach­telijke druktechnieken in te zetten in een nieuwe productieomgeving. Verder ontwikkel ik een bijzondere belangstelling voor origineel papier.

De post

Tragische familieomstandigheden brengen me dusdanig van m’n pad dat ik besluit om mijn bedrijf te beëindigen. Uiteindelijk ga ik aan de slag als post­be­zor­ger bij TNT en probeer ik de zaken op een rij te krijgen. Dat lukt me en in 2009 begin ik aan de cursus Upgraders bij Artez. Tijdens de colleges over ontwerpfilosofie en driedimensionaal ontwerpen ontdek ik waar ik heen wil.

Studio345

in 2010 schrijf ik een plan en in 2011 richt ik Studio345 op. Op die manier kan ik twee vakgebieden combineren.